Het verhaal

JOSEPHINE

De geschiedenis van de Ragdolls gaat terug naar de andere kant van de oceaan: de Verenigde Staten.


In Riverside California (USA) werd rond 1960 bij mevrouw Pennels een witte Turkse Angora poes, Josephine, geboren. De poes raakt zwaargewond bij een auto ongeluk maar herstelt gelukkig van haar verwondingen en overleeft het. Na het ongeluk krijgt ze kittens. De kittens hebben een heel zachtaardig karakter en houden zich, volgens de legende, als verlamd wanneer je ze oppakt net als een lappenpop (Ragdoll in het Engels).


Waarschijnlijk is het meer de samenkomst van de juiste genen geweest die dit bijzondere karakter gecreërd hebben. Maar aan de totale ontspanning met een zwakke spierspanning heeft Ragdoll zijn naam te danken...

De kittens van Josephine met een andere poes als moeder model

DE OORSPRONG
VAN DE RAGDOLL

WAAR HET OOIT ALLEMAAL BEGON... 

DADDY WARBUCKS

Het bijzondere nestje trekt de aandacht van de buurvrouw van mevrouw Pennels, Ann Baker, fokster van Perzen. Ze neemt Josephine over van haar buurvrouw en laat haar dekken door haar eigen zoon, Daddy Warbucks (dus al gelijk inteelt). De vader van Daddy Warbucks is een Heilig Birmaan en zijn zoon heeft er veel van weg. Later noemde Ann Daddy Warbucks de 'vader van het Ragdoll uiterlijk' .


Verder neemt Ann een dochter van Josephine over van haar buren, Buckwheat. De  vader van Buckwheat is Blackie. Hij is het product van een kruising van Josephine en een onbekende vader. Blackie heeft veel weg van een zwarte Pers. Uit de paring van Josephine en Daddy Warbucks komt Fugianna. Daddy Warbucks en Fugianna zijn de eerste 2 geregistreerde Ragdolls. Uit de paring van Buckwheat en Daddy Warbucks komen Kyoto en Tiki. Dit zijn nummer 3 en 4 van de geregistreerde Ragdolls.

Ann Baker met Tiki en Kyoto

IRCA

Naast diverse inteelt door onder andere Daddy Warbucks gebruikt Ann ook o.a. Birmees- en Birmaan-achtige katten en zelfs huiskatten worden ingezet. De kittens die geboren worden, worden in het begin geregistreerd als 'experimentele' Perzen. Op een gegeven moment is het zover dat zij en een groepje fokkers een kat 'ontwikkeld' hebben volgens de standaard zoals Ann die in haar hoofd heeft: de Ragdoll is een feit. Ann Baker vraagt patent aan voor haar Ragdoll en richt een eigen Ragdoll club op: IRCA (International Ragdoll Cat Association).

De Ragdolls zijn er in het beginstadium in allerlei kleuren namelijk pointed blauwogige Ragdolls en non­pointed Ragdolls. De non­pointed Ragdolls zijn alle andere kleuren dan points en worden later als Miracle Ragdolls geregistreerd en ook voor de fok gebruikt. Ann Baker wil wel bekendheid voor de Ragdoll, maar binnen haar eigen club. Het is niet haar bedoeling haar Ragdolls ooit in een van de andere grote kattenclubs van Amerika geassocieerd te krijgen.

HET RAS VERANDERD

Denny Dayton met Loveable

Op een gegeven moment komt er onenigheid in de club en splitst een groepje fokkers, onder leiding van Denny Dayton, zich af van Ann Baker en haar IRCA. Dit groepje is alleen geïnteresseerd in het fokken van de pointed, blauwogige Ragdolls. Contractueel is vastgelegd dat bij het verlaten van de IRCA de IRCA­Ragdolls moeten worden gecastreerd/ gesteriliseerd OF ze moeten een nieuwe rasnaam krijgen.


Denny Dayton komt onder dat contract uit en vanaf dat moment bestaan er 2 'verschillende' rassen onder 1 naam: de Ragdoll. Denny Dayton met zijn 'halfbloed' Ragdolls (zoals Ann Baker ze noemt) die ondergebracht worden in de door hem inmiddels opgerichte RFCI (Ragdoll Fanciers Club International) en de 'pure, zuivere' Ragdolls van Ann, ondergebracht in de IRCA.

Het zijn Denny Dayton’s Ragdolls die inmiddels de grootste bekendheid genieten over de hele wereld. 'De blauwogige Ragdolls worden inmiddels wereldwijd bij alle kattenclubs erkend. Aanvankelijk worden alleen de kleuren Seal, Blue, Chocolate en Lilac gefokt. Inmiddels zijn er ook de prachtige nieuwe kleuren zoals Rood / Cream, Tabby (Lynx), Tortie (2 kleuren bv, Seal-Red, Blue-Cream, Lilac-Cream), Torbie (Tortie Tabby).
Sepia en Mink zijn sinds een aantal jaren erkend bij de onafhankelijke verenigingen maar niet bij de FIFe. Solid helaas nog nergens.